Renowacja kanału deszczowego w Wilnie

Zadanie w Wilnie obejmowało renowację 350 m murowanego z cegieł kanału deszczowego owalnego (nie jajowego) o wymiarach 630/1100 mm. Kanał służy do przesyłu deszczówki ze sporego obszaru – podłączony jest do niego kolektor o przekroju kołowym i średnicy 1000 mm. Jego dno i strop wykonane zostały z wyprofilowanych, zaokrąglonych kształtek betonowych.

We wnętrzu przewodu zalegały spore ilości piachu oraz betonu wypłukiwanego z okolicznych placów budów, który zastygł, zmniejszając światło. Występowały także liczne kolizje, których przyczyną były doraźne naprawy „kinet” studni (betonowe wylewki) oraz nieumiejętnie przeprowadzone zbrojenia sąsiadujących budynków (wbijane w ziemię stalowe pręty wielokrotnie przebijały ścianę kanału). Konieczne było ich usunięcie i wygładzenie, by nie uszkodziły rękawa podczas montażu. W dwóch miejscach występowały nieliniowości, których renowacja, pomimo około dwudziestostopniowego łuku, przebiegła bardzo dobrze. Renowację utrudniała również konstrukcja studni – niemal wszystkie miały niestandardową budowę, posiadały jedynie dziurę o wielkości około 300 na 500 mm wybitą w stropie kanału, na której osadzono kręgi. Należało więc poszerzyć otwory.

Do realizacji całego zadania wykorzystano odcinki rękawa o długościach od 50 do około 100 m i grubości 11 mm, z włókna szklanego impregnowanego żywicą poliestrową. Wykonano również kilka kształtek kapeluszowych o wymiarach od 150 do 300 mm. Prace przeprowadzono w ciągu siedmiu dni.